sâmbătă, 10 octombrie 2009

TRUPA RAVA recunoscuta ca revelatie muzicala la nivel national

articol aparut in COTIDIANUL
Din cele zece albume de debut ale trupelor sau soliştilor din România am ales atât nume promovate în forţă pe toate mediile, cât şi formaţii de underground, cu fani mai puţini, dar mai fideli. Pe lângă rock şi pop, clasamentul e colorat cu puţin lounge şi hip-hop.

10. Inna este, oficial, „revelaţia anului” (potrivit Romanian Music Awards 2009). Interpreta melodiilor „Hot” şi „Amazing” are 22 de ani, este împinsă în faţă de un puternic aparat de promoţie şi a cucerit deja cluburile din Spania, Polonia şi Rusia. Pe YouTube, cele patru clipuri de muzică dance au strâns peste 20 de milioane de vizualizări.

9. Rava nu cântă rave, ci rock alternativ. Ieşenii tocmai au lansat primul lor material discografic, EP-ul „Super Magic Love”, cu şase piese în engleză, plus una în română. Părţile acustice sunt combinate, în mod fericit, cu puternice riffuri de chitară.

8. Jazzadezz nu are prea mult de a face cu jazzul. Însă te atrag cu un downtempo şi cu un neofolk curat şi bine strunit. Mai mult, vocea solistei, Dezdemona Mihăescu, se apropie ca timbru surprinzător de multe de Dolores O’Riordan (The Cranberries). Albumul de debut, „Inimani Mal”, poate fi ascultat online pe site-ul oficial al trupei.

7. Highlight Kenosis este una dintre puţinele trupe autohtone care s-au apropiat de subgenul muzical progressive metal. În plus, mesajul albumului de debut „Glowing” are o încărcătură spirituală aparte. Liderul trupei, chitaristul Matei Damian Ulmu, a făcut chitară clasică la Conservator, iar solista, Oana Maria Stoica, se poate lăuda cu nouă ani de balet.

6. Rain District lansează la finele acestei luni albumul de debut „Sounds of Mind”. Cu o voce (Alex Perje) destul de apropiată de grunge, trupa oferă şi surprize care bat spre electro şi new wave.

5. Deepcentral, una dintre puţinele trupe româneşti care au semnat cu Universal Music, a dominat în acest an cluburile cu hiturile „Cry It Away” şi „Russian Girl”. Duoul electro-dance a lansat în vară albumul de debut mai întâi în format digital, transmiţând totodată un mesaj contra pirateriei online.

4. Keri este copilul teribil al hip-hopului românesc. Creează ritmuri şi armonii de la 12 ani, după care a fost cooptat la casa de discuri Hades Records, unde şi-a produs, la 19 ani, primul disc, „The Beat Bandit”. Lansat în iunie, albumul are oaspeţi de soi, printre care se numără Raku, Butch, Funktastics, dar şi artişti de afară.

3. Go To Berlin este prima formaţie românească de rock ce reuşeşte să bată palma cu o casă de discuri din Marea Britanie. În septembrie a apărut la LowJaw Records EP-ul „Just A Band”, care respiră din toţi porii un brit rock de calitate care îţi trezeşte cheful de dans.

2. The Amsterdams vine cu un aer proaspăt de post punk, aducând a Interpol şi Franz Ferdinand. În primăvară au lansat albumul de debut „Adolessons”, cu un clip conceptual la piesa „Chased By The Housewives”, inspirat în parte după ecranizarea lui Kubrik a „Portocalei mecanice”.

1. Alexandrina Hristov este comparată de toată lumea cu Tori Amos, din cauza unui demo care a circulat anii trecuţi pe net. Albumul de debut al artistei basarabene, „Om de lut”, oferă însă o cu totul altă imagine sonoră: o voce sensibilă, combinată cu soul-jazz şi efecte electro.

Niciun comentariu: