luni, 19 octombrie 2009

Liviu Marian Suman Clăparul care se exprimă prin rock (PORTRET)

Autor: Alexandra Butnaru
Data: 18 oct 2009
adevarul de seara iasi


După 14 ani de muzică, ieşeanul are o experienţă de scenă lungă şi variată. Din martie, face parte dintr-una din formaţiile ieşene în vogă, RAVA.

Când avea 12 ani, tatăl său l-a dus la Clubul CFR. „Am luat lecţii de chitară, dar după un an am zis că aş putea încerca altceva. Nu cred că mai aveam ce să învăţ“, îşi aminteşte Liviu Marian. Aşa se face că la 13 ani a început să studieze orga la Palatul Copiilor.


A făcut cursuri timp de doi ani, după care, ca un autodidact desăvârşit, a studiat pe cont propriu. Participa frecvent la festivaluri alături de colegii din trupa de la Palat. „Am luat locul I la mai toate festivalurile la care am participat. Mai puţin odată, la Botoşani, când am luat premiul II, deşi eram singurul concurent“, adaugă tânărul. Împreună făceau diferenţa, cântau altfel decât cei mai mulţi concurenţi şi, apoi, cântau jazz.


Nu a pierdut nici ocazia de a avea „tradiţionala“ trupă rock din timpul liceului, Exit. Când se gândeşte la acea experienţă, zâmbeşte autoironic, dar fără regrete.


A cântat în faţa a mii de spectatori
„Chiar înainte de a termina clasa a XII-a, am fost cooptat în trupa Diesel. Avusesem o cântare în Clubul Presei şi m-au întrebat dacă n-aş vrea să înregistrez ceva. Le-am trimis înregistrarea. Apoi mi-au propus să cânt cu ei“, povesteşte ieşeanul.


Alături de trupa Diesel a cântat pentru mulţime, la cele mai importante concerte în aer liber din Iaşi, în deschiderea invitaţilor. Cu Evergreen, a cântat jazz în cluburi.


A colaborat cu ambele în aceeaşi perioadă, timp de trei ani. „Aveam repetiţii peste repetiţii, cântări peste cântări. Piesele sunau bine şi aveam public. Atunci simţeam pentru prima oară ce e muzica adevărată“, rememorează Liviu. Era cel mai tânăr şi simţea că îşi găsise locul. Din nefericire, istoria chiar se repetă în cazul trupelor ieşene. „Toţi aveau facultăţile terminate, erau buni şi nu-şi mai permiteau să cânte pe bani puţini“, explică el. Pe rând, a plecat unul, apoi altul şi altul, iar golurile nu au putut fi umplute, trupele s-au despărţit.


După o pauză de câteva luni, a hotărât să facă el o încercare. A găsit o sală de repetiţii la Casa Studenţilor şi doi foşti colegi de la Palatul Copiilor. Cântau jazz-funk şi îşi spuneau „Soul Dream“. După doi ani, nu au mai putut să continue în aceeaşi formulă. De anul trecut, cântă alături de Petran, profesorul de chitară de la Casa Studenţilor.


Cu RAVA la Global Battle of the Bands
Prima dată s-a alăturat trupei RAVA pe scenă în 2006, la două-trei concerte, şi nu s-ar fi gândit că va avea să ajungă chiar membru al formaţiei. „Din martie sunt la RAVA. Mi-a plăcut stilul de acum, mi-a plăcut cum abordează muzica, că sunt serioşi“, spune Liviu Marian.


Împreună, au trecut de frontiera Iaşiului şi au cucerit publicul amator de rock alternativ din Suceava, Piatra Neamţ, Cluj, Vama Veche. Acum se pregătesc pentru etapa naţională a Global Battle of the Bands, competiţie care va avea loc la sfârşitul lunii în Bucureşti. Dacă vor câştiga, vor face show pe o scenă londoneză.


Cu o experienţă de 14 ani în muzică, pare că Liviu a fost atât de prins de clape, încât nu a făcut altceva în afară de asta. Şi totuşi la facultate a studiat marketing. La master, studii europene. A lucrat mai bine de un an la Antibiotice SA, ca analist marketing, dar preferă scena în locul biroului.

Profil
Născut. 24 septembrie
1983, Iaşi.
Studii. Licenţiat în
Marketing, a absolvit Masterul de Studii Europene
la Universitatea
„Al. I. Cuza“, Iaşi.
Familie. Are o soră.

Întrebări şi răspunsuri
Îţi aminteşti de vreun concert de la „începuturi“?
Cred că a fost prima mea cântare în faţa unei mulţimi. În 2002, toamna erau Sărbătorile Iaşiului, am urcat pe scenă în Piaţa Unirii alături de trupa Diesel şi erau mii de oameni. Publicul numeros îţi dă un sentiment puternic.
Cum este publicul la concertele RAVA?
Am avut surpriza să descopăr că trupa are fani, propriii fani. La Motorfest, spre exemplu, era un puşti care avea un tricou imprimat cu feţele noastre. A fost simpatic. În plus, lumea chiar cumpără şi ultimul album „Super Magic Love“.

Ce-i place
Echipa AC Milan, pizza, muzica. „Nu doar fac muzică, ci şi ascult foarte multă“, a spus Liviu. Experienţa americană i-a deschis apetitul pentru călătorii. „Dacă aş avea bani, m-aş face turist de profesie“, adaugă el.

Ce nu-i place
„Că oamenii sunt din ce în ce mai trişti în lume, mai îmbufnaţi. Pare că nu mai au poftă de viaţă şi e un peisaj dezolant“, spune Liviu Marian.

Niciun comentariu: