luni, 8 martie 2010

SKOPJE capitala de 5 stele. Jurnal de turneu. Part III

Dupa 2 ore de traversat muntii (deja trebuiam sa fim in Skopje), ajungem la granita. Super baieti, noi rock star, ei ok. Trecem granita. La 10 km se trezeste un nene politai sa ne opreasca. Afla ca suntem rock star din Romania si

El: Caset, Caset, davai Caset

Noi: Asta-i normal? Nu mai doarme 3 zile si 3 nopti daca asculta rock star de Romania.

I-am dat un Cd, s-a uitat putin cam chioras, presupun ca nu avea la ce sa asculte Cd-ul si ne continuam drumul.

Dupa inca vreo 20 de km, alti politai. De data asta, pazeau un tir care se rasturnase in mijlocul drumului. Cica nu putem sa trecem, tre sa mai asteptam vreo 2-3 ore, pana se descarca toata marfa din el si pot sa il mute.

Vreti sa stiti cum eram? Mai bine nu. Asa au zis si politaii si ne-au lasat sa o luam pe un drum laturalnic, mai pe aratura ca sa zic asa, si am reusit sa trecem.

Mergem ce mergem si intram pe autostrada. In Macedonia? Tara care nu e in UE? Da. Super autostrada, 40 de km i-am facut cu zambetul pe buze.

Am intrat in Skopje. Punctul de intalnire pentru ora 24 – 01, este gara din oras. Ajungem la gara, ora 3 juma, da unde-i gara? Ma uit in stanga, ma uit in dreapta, indicatorul arata ca aici e gara din Skopje, dar ... cale ferata astia nu au? Ceva gara, cladire nu au? Ceva pod pentru masini nu au? Unde vine trenul aici? Pe sub pamant? De unde? Vine trenul in gara .. ... adica ....e la etaj. Gara din Skopje este suspendata. La ei nu trece podul pentru masini peste calea ferata, ci calea ferata trece peste strada, asa ca au suspendat calea ferata si gara. Deci si GARA. Estetic? Nota 10. Poluare fonica? Nik. Super tare ideea. La nivelul solului, sub gara, era intersectie, baruri, cluburi, si autogara. Super misto. Nu avem cu cine sa vb, ca de, la ora asta numai era nici un organizator, asa ca trecem sa cautam o cazare, in final o gasim, la un hostel. De toti banii, reusim sa cazam numai 3 persoane, restul 4 dormim in masina, studenteste.

Dimineata avea sa fie surprinzatoare. Un soare minunat ne-a lasat sa ne incalzim la razele lui pe o bucata de beton, de parca eram 4 soparle cautand caldura. Dupa o ora de stat la soare si incarcat bateriile, aveam sa descoperim un oras fantastic (cel putin pentru mine).

In acest oras nu sunt oameni stresati, nu exista aglomeratie, totul e relaxant. Sunt zeci de spatii verzi, raul este amenajat in asa fel incat domina iarba si nu betonul, in toate locurile si intersectiile importante flutura steagul Macedoniei, statui de dimensiuni reale impanzesc orasul.

Ca sa intelegeti de ce sunt veseli si calmi macedonenii: dupa concert, morti de beti si obositi de atata dat din cap, 2 rockeri, ies din club, se aseaza pe o banca si 15 minute admira o statuie, care exemplifica 2 porumbei calare unul peste celalalt. Ritual al imperecherii presupun. Dupa 15 minute, se ridica, se saluta si iau taxiul spre casa, relaxati si bucurosi de cele intamplate.

Toata ziua, pe un vant patrunzator, am cutreierat orasul, am fost chiar si la un meci al echipei Vardar Skopje, pe un stadion aflat in constructie, dar minunat in partea refacuta. Vardar Skopje 1 - 0 FC Milano. Am stat pe niste fotolii super misto, am facut poze, am tinut un moment de reculegere pentru nu stiu cine, a fost o zi nemaipomenita.

Am crezut initial ca asa e numai acolo, in centrul orasului. Dar m-am inselat. Am fost cazati pe la periferie, in casa la niste roakeri de la formatia MARAS, cei care ne-au invitat. Pajistile verzi abunda si in aceste zone, blocurile au culori si forme nemaipomenite. Totul te face sa nu fii stresat, ci foarte relaxat. Acolo nimeni nu se grabeste. De ce? Fiecare strada are 3 benzi pe sens, semafoare sincronizate, locuri de parcare la greu, de ce sa te stresezi?


microbuzul in parcare la hostel
somnul de dimineata pe bancheta microbuzului. Vreti sa stiti ce cald era? Mai bine nu.
primul contact cu Skopje: afisul cu ASHAENA


DACIA BREAK? Da, si mai era si o SOLENZA Taxi.
prima pauza intro locatie
vedere din apartament DREAPTA.
vedere din apartament CENTRU - DREAPTA. Se observa intre blocuri un mic stadion cu tribune si terenuri de basket si fotbal.
vedere din apartament FATA
vedere din apartament STANGA

cum arata un cartier din Skopje, undeva aproape de periferie. Spatiu verde cat vezi cu ochii si locuri de joaca pentru copii, diret pe iarba. De jur imprejur sunt parcari si apoi blocuri. Ansamblurile de blocuri, sunt cat de cat unice in felul lor.
steagurile Macedoniei
guvernul din Skopje, este alcatuit dintrun ansamblu de cladiri cubice, care se sprijina pe un pilon central, asemeni unui copac. In fata lui, normal, un sir mare de steaguri cu Macedonia si UE, si o serie de statui fara cap.
am tinut un moment de reculegere in memoria lu' colegu
alt coleg, cu jalvarii pe el si cu sabia la brau, ce da si numele stadionului. Parcul din fata stadionului este IMENS, are si lacuri cu ratuste salbatice, si gradina zoologica, si nu stiu cate terenuei de volei, tenis, fotbal si alte alea.
Inspre rau, se construieste un hotel cam cu 300 de locuri pentru sportivi.
stadionul din Skopje, mai ceva ca Ghencea. Acestea sunt niste scaune din plastic foarte confortabile. In mijloc, sunt fotolii rabatabile, forte comode. Sub tribune sunt magazine de tot felul, dar numai cu suveniruri nu am gasit.
sa nu credeti ca totul e super OK. Aceasta cladire presupun ca a fost lasata ca exemplu: NU FACETI ASA!
raul din Skopje, mare cam cat Bistrita pe la Brosteni, si involburat tare, are malurile amenajate cu alei pentru biciclisti, predomina iarba, astfel incat e numai bun de practicat alergarea in aer liber.
podurile la ei nu au linii drepte, ci numai curbe, astfel incat sa nu te polueze vizual
cetatea refacuta
podul, steagul si imprejurimile montane
podul de piatra, care face legatura dintre Piata din Skopje (ceva gen Piata Unirii, dar de 10 ori mai mare) si cetatea din Skopje
Steagul Macedoniei, pe un stalp de vreo 20 de metri, si de cam 5/2 m
la patinuar, exista suporti in forma de oameni de zapada, pentru cei mici
steagul Macedoniei predomina capitala
LE OBSERVATOR. Una din multele statui in marime naturala, care te imbie si te fac sa te simti ok.
cetatea din Skopje
el capitano. Unul pe care nu il cunosc, dar am impresia ca e mare smecher pe aici.

Maine vorbim de concert si aspectul pe inserat al capitalei.

Un comentariu:

Totul pe bune spunea...

daca ar arata si bahluiul asa..sau de fapt tot orasul..cata "verdeata" au..