vineri, 12 martie 2010

Jurnal de turneu IV. SKOPJE pe inserat

Se lasa seara peste capitala Macedoniei. Dupa o zi de mers continuu si aruncat cu privirea in stanga si in dreapta, pe un vant patrunzator, mancam repede o portie de cartofi la MC Donald's. Pacat ca nu mergea netu, ca transmiteam de acolo in direct cele povestite pana acum.
Cand iesim afara, capitala era inundata de lumina, si de tineri care iesisera la plimbare. E 18:30 trecute fix. ASHAENA e la repetitii, asa ca avem iar timp de plimbarit prin capitala. Mergem catre Mallul din apropiere, sa cumparam la fete niste souveniruri.
Doua pitipoance ne taie calea ...
mai fetelor mai, ...
Mergem in Mall, si ce sa vezi ... nu mai vezi nimic, ca e aproape 19, si se inchide Mallul. Aliooo, ceva casa de schimb, ceva magazin deschis .... e totusi sambata, voi nu iesiti la cumparaturi? La noi abia acum incepe treaba... De unde, la 19 se inchid magazinele. De unde sa stiu. Am ramas cu buza umflata. Facem stanga imprejur, si ne indreptam pe malul apei, la o plimbare de seara.
Pe partea dinspre rau a Mallului, erau o serie de puburi, baruri si cafenele, fiecare cu specificul unei tari: Irlanda, Spania, Germania, Italia, etc. Ceva ni se parea suspect ... nu e fum, se poate respira. Au ventilatie buna, zic ... misto. Mergem noi ce mergem, si la un moment dat - intre Mall si rau era o esplanada, pe care vara se instaleaza terase, mai mult ca sigur - vedem 2 oameni la o masa. Astia's cu capu', pe cancerul asta la terasa ... cand colo ...

la o discutie, ca intre baieti, la o bere pe terasa
Cei drept, statuile astea sunt minunate. Ajungem in dreptul podului de piatra, de pe vremea lui Pasvante, luminat asa cum trebuie, si pus in valoare.
podul de piatra
Forfota pe pod. Ce s-o fi nintamplat? Mergem si noi repede sa vedem ... Cand colo, o gagica voia sa se arunce de pe pod. Minunat. Stirile de la ora 5, transmitem in direct .... O fata intre 15-20 de ani, suparata ca iubitul a inselat-o, vrea sa se arunce de pe pod. In semn de protest fata de agresiunea barbatilor asupra femeilor, noi o sustinem, si o incurajam sa se arunce, ca sa dea bine pe camera. "Hai ca se poate! Hai! Hai! Mai repede ca e frig si inghetam si se termina si bateria la camera ...."

fata la scaldat in rau
Mergem acum spre Gara. M-a impresionat atat de mult gara, incat am hotarat sa ii fac poze si noaptea.
imagine de pe peronul garii. Primul etaj al cladirii din fata, la nivelul garii, ar fi cam etajul 5-6.
la interior gara nu te impresioneaza. Acelasi miros de tren ca si la noi, acelasi mozaic pe jos ...

Dar e la etaj ..si normal, ca de final, steagul Macedoniei, pretutindeni in Skopje la inaltime.

ATENTIE LA NEATENTIE!!!!!!


In Macedonia, NU SE FUMEAZA IN CLUBURI, BARURI SI RESTAURANTE. SI LUMEA SE SIMTE BINE. A fost excelent din punctul asta de vedere. MAGAZINELE DUPA ORA 19 NU MAI SERVESC BAUTURI ALCOOLICE. Deci se poate. Si cluburile erau pline, ieseau tinerii si fumau afara, CHIAR DACA IN CLUB ERAU IN JUR DE 400 DE PERSOANE. SE PUTEA RESPIRA.
Plecam spre Sofia si mai vb.

Niciun comentariu: