UN EVENIMENT CULTURAL DE EXCEPTIE
FESTIVALUL NAŢIONAL DE CHITARĂ
(iasiguitarfestival.ro)
În organizarea Casei de Cultură a Studenţilor Iaşi, în parteneriat cu Universitatea de Arte « George Enescu » şi TVR Iaşi în perioada 30 aprilie – 2 mai 2010 va avea loc la Iaşi a treia ediţie a acestei manifestări muzicale cu caracter naţional şi cu participare internaţională. În România, prima clasă de chitară clasică pentru învăţământul superior a luat fiinţă la Iaşi în anul 1992, la Universitatea de Arte „George Enescu”.
Concursul se va desfăşura în zilele de 30 aprilie şi 1 mai, de la ora 9,00, la Universitatea de Arte « George Enescu », pe două două categorii de vârstă 14-18 ani şi peste 19 ani. Alături de concurenţi din ţară vor lua parte şi tineri interpreţi din Chişinău şi Cernăuţi. Vom introduce în premieră pentru concursurile de chitară autohtone, un dialog între juriu şi concurenti dupa încheierea evoluţiei participanţilor.
Scopul principal al acestui festival îl reprezintă promovarea şi afirmarea tinerilor interpreţi din Iaşi, dar şi din alte oraşe, perfecţionarea lor alături de valori internaţionale în domeniu care vin aici pentru a susţine recitaluri şi mastere.
Un alt obiectiv este integrarea chitarei clasice în peisajul cultural local şi naţional, şi atragerea publicului la evenimente de rafinament artistic.
Considerăm că Festivalul Naţional de Chitară Clasică poate deveni un brand pentru Iaşi, prin profunzimea şi calitatea actului cultural şi prin ţinuta care şi-a creat-o în primele două ediţii.
Pentru prima seară, ne dorim să împăcăm gusturile tuturor, astfel încât să organizăm un concert de chitară clasică-jazz, familiarizând publicul cu chitara clasică, dar în acelaşi timp oferindu-i o altă viziune asupra dimensiunii fenomenului chitaristic academic. Invitatul vizat va fi Andreas Oberg din Suedia. Virtuoz chitarist suedez, Andreas Oberg a electrizat publicul din numeroase ţări cu energia şi tehnica sa excepţională. A câştigat numeroase premii internaţionale, printre care şi premiul publicului la Concursul Internaţional de chitară GIBSON, Montreaux, 2006. Măestria sa acoperă stiluri din sfera jazzistică precum swing, gipsy jazz, fusion, bebop şi bossa nova. Pentru prima dată în România, un titan al chitarei jazz, Andreas Oberg, va cânta pe 30 aprilie 2010 la Iaşi, in Sala Gaudemus a Casei Studentilor.
Pentru cea de-a doua seară de festival, dorim să continuăm ideea avută anul trecut când am organizat un concert premieră, prin faptul că interpretul, Goran Krivokapic, s-a aflat pentru prima dată pe o scenă românească. Considerăm ca parte din eticheta noastră aducerea la Iaşi, în premieră naţională, a unui chitarist de renume mondial. De aceea, anul acesta invitatul nostru va fi Aniello Desiderio.
La vârsta de 8 ani, Desiderio susţinea primul concert în public şi deja presa critică lansa afirmaţii despre el ca fiind « il fenomeno », « copilul minune » sau « chitaristul secolului ». A câştigat 18 premii întâi la cele mai importante concursuri internaţionale, printre care amintim doar:
- Premiul I la Fesivalul Internaţional de Chitară, Havana, Cuba, 1988
- Premiul I la Festivalul Internaţional de Chitară, Tokio, Japonia, 1988
- Premiul I şi premiul special la Festivalul Internaţional de Chitară „Francesco Tarrega” în Spania, 1992. A susţinut concerte în Franţa, Germania, Italia, Suedia, Spania, Elveţia, Olanda, Grecia, Turcia, Ungaria, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Columbia, Venezuela.
Chitara clasică – un instrument fermecător
Chitara, un instrument foarte popular şi căutat în muzica uşoara, folk, rock, jazz sau pop, are o prezenţă apreciată şi în domeniul muzicii culte, clasice.
Chitara clasică este un instrument prin excelenţă polifonic (doar harpa şi pianul putând-o egala), are o paletă de culori extrem de bogată, diversitate timbrală deosebită. La toate acestea se adaugă un repertoriu foarte vast, valoros, deloc facil, ce acoperă toate epocile istoriei muzicii.
Compozitori de renume ai Barocului, Clasicismului sau Romantismului au contribuit la dezvoltarea repertoriului chitarei clasice. Aceasta a cunoscut recunoaşterea „oficială”, unanimă în rândul muzicii culte, în secolul XX prin eforturile chitaristului spaniol Andres Segovia (foto), cel care avea să răspândească în toată lumea (prin turnee întreprinse, înregistrări, concursuri) sunetul unic al chitarei clasice.
Astăzi chitara clasică (mai ales în Europa şi America) a atins un nivel foarte înalt de performanţă, tehnica instrumentului şi capacitatea expresivă a sa fiind permanent în evoluţie. Repertoriul s-a lărgit considerabil, atât cu piese ale compozitorilor moderni, cât şi cu descoperirile unor capodopere din secolele trecute. Şi construcţia chitarei este într-o neîncetată dezvoltare, numeroşi lutieri specializându-se pe îmbunătăţirea sunetului sau pe uşurarea execuţiei la instrument.
Remember – ediţia I (7-9 martie 2008)
Festivalul Naţional de Chitară Clasică, IAŞI, a avut loc în perioada 7, 8, 9 martie 2008 fiind prima ediţie dedicată acestui gen de spectacol.
Festivalul s-a desfăşurat pe o perioadă de 3 zile şi a cuprins două recitaluri extraordinare cu interpreţi din ţară şi din străinătate. În cadrul festivalului a avut loc şi Concursul naţional de chitară clasică, concurs la care au participat un numar de 12 concurenţi din toate centrele universitare din ţară, inclusiv din Iaşi. Au susţinut recitaluri Stan Zamfirescu din Bucureşti şi duetul Duo Melis format din Susana Prieto (SPANIA) şi Alexis Mouzourakis (GRECIA).
În ambele seri ale recitalurilor sala Gaudeamus s-a dovedit a fi neîncăpătoare ceea ce demonstrează că publicul ieşean iubeşte chitara clasica, plusul de noutate adus în programul spectacolelor muzicale locale, şi are nevoie de asemenea manifestări culturale şi pe viitor.
Remember – ediţia a II a (6-8 martie 2009)
Ediţia a doua a Festivalului a căutat să atragă iubitorii de chitară clasică prin organizarea a doua concerte inedite. Primul, a fost onorat de participarea tânărului cvartet de chitare Alhambra, care a abordat un repertoriu accesibil publicului larg, cu piese din baroc, dar şi din sfera jazz-ului. Evoluţia sigură, dezinvoltă, armoniile reconfortante au împlinit aşteptările spectatorilor, care au umplut şi seara următoare locurile sălii de concerte.
Invitatul special a fost de această dată Goran Krivokapic (foto), un nume de referinţă al chitarei clasice, câştigător al celor mai importante concursuri de chitară clasică, care a concertat în acea seară pentru prima dată în România. Deşi repertoriul a fost dificil atât tehnic cât şi interpretativ, calităţile excepţionale ale chitaristului muntenegrean au transformat totul într-o muzică de înaltă valoare artistică. Şi dacă sala s-a ridicat de trei ori în picioare, pentru trei bis-uri, a fost suficient pentru a demonstra că muzica bună se gustă din plin la Iaşi.
Tot în cadrul festivalului a avut loc şi Concursul Naţional de chitară clasică. Numărul de participanţi a rămas acelaşi ca şi în anul precedent, 12, însă nivelul mediu s-a ridicat considerabil, astfel încât primele două locuri au fost acordate ex-aequo. Preşedenţia juriului concursului a fost acordată Letiziei Guerra, profesoară de chitară la Conservatorul Luiza D’Annunzio, Pescara, Italia.
Alte deralii despre festival pot fi găsite pe site-ul : iasiguitarfestival.ro
Petran Paveliuc
referent cultural CCS
e-mail: petr_guitar@yahoo.com,
tel. 0728 961 255
Dan Alexandru Arhire
organizator IAŞI GUITAR FESTIVAL
e-mail: decameronnoir@yahoo.fr
tel. 0761 383 769
Un comentariu:
S-a incheiat Festivalul de Chitara Iasi 2010 avandu-i drept castigatori pe Radu Ionescu (categoria pana in 16 ani) si Radu Valcu categoria “open”. Deasemenea chitaristul Bogdan Mihailescu laureatul de anul trecut al acestui concurs a sustinut un recital de exceptie ce s-a bucurat de elogiul criticii precum si al publicului prezent in sala de concert. De mentionat ca toti cei trei chitaristi amintiti sunt elevii maestrului Liviu Georgescu, profesor la Liceul de Muzica “George Enescu” din Bucuresti care confirma astfel faptul ca nu intamplator a fost desemnat “Profesorul anului 2009” fiind considerat un profesor de renume international. Fundatia Romana de Chitara a acordat doua Premii Speciale la categoria “open” concurentilor Dragos Horghidan din Bucuresti si Cosmin Cernat din Iasi. Prof. Liviu Georgescu a fost presedintele juriului la ambele categorii de concurs.
The 2010 Guitar Festival in Iasi has just ended, the winners being Radu Ionescu (category up to 16 years) and Radu Valcu (“open” category). The guitarist Bogdan Mihailescu, last year winner of this contest, also performed in an exceptional recital which brought him both critical praise and deep-felt applauses of the audience in the concert hall. It is worth noting that the three guitarists mentioned above are the students of Professor Liviu Georgescu, a teacher at “George Enescu” Music High School in Bucharest, who thus confirms that the title of “Teacher of the Year 2009” he received was no random fact, but actually credited him as a professor of international fame. The Romanian Guitar Foundation awarded two Special Prizes for the open category to contestants Dragos Horghidan from Bucharest and Cosmin Cernat from Iasi. Professor Liviu Georgescu was the Chairman of the Evaluation Board in both categories of the contest.
Trimiteți un comentariu