joi, 26 martie 2009

"Şi cei care iubesc folclorul sînt contribuabili, nu doar cei care iubesc filmul sau teatrul!"

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului de interpretare a cîntecului popular moldovenesc "Din bătrîni din oameni buni" va avea loc vineri şi sîmbătă, la Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) Iaşi, chiar în condiţiile în care bugetul alocat evenimentului este unul "de criză", la care autorităţile nu au contribuit nici măcar cu o sumă simbolică. "Şi cei care iubesc folclorul sînt contribuabili, nu doar cei care iubesc filmul sau teatrul! Festivalul acesta a fost o provocare şi am reuşit să-l transformăm într-un adevărat brand, avînd, în fiecare an, săli pline şi laureaţi de mare talent. Este cel mai mare festival regional de acest gen. Nu se poate face fără surse de finanţare!", ne-a spus dirijorul Ansamblului "Doina Carpaţilor", Marinică Botea, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă."Şi cei care iubesc folclorul sînt contribuabili, nu doar cei care iubesc filmul sau teatrul!"

Prezenta ediţie este organizată de CCS în parteneriat cu TVR Iaşi. Spectacolele vor începe la ora 19, în Sala "Gaudeamus", iar preţul unui bilet este de 10 lei. "Bugetul pentru această ediţie a festivalului este de 50.000 de lei, din care vor fi acordate premii pentru laureaţi şi va fi plătită cazarea celor 19 invitaţi", a precizat directorul CCS, Adrian Căliman.

În urma preselecţiei care a avut loc pe 21 februarie, 15 solişti şi instrumentişti, dintre din cei 65 înscrişi, au fost admişi la festival de către un juriu format din Elise Stan, Corneliu Mureşanu, Adrian Ardeleanu şi Marinică Botea. Cei din urmă membri ai juriului vor urmări şi evoluţia din festival a concurenţilor, alături de Matilda Pascal-Cojocăriţa, Ioan Cobâlă şi Vasile Pohoaţă. Unul dintre invitaţii speciali era Ionuţ Dolănescu, dar acesta nu va fi prezent la Iaşi, din cauza recentei dispariţii a tatălui său, regretatul Ion Dolănescu. Organizatorii promit însă că Ionuţ Dolănescu va fi prezent la Iaşi pe 15 mai, la Galele "FestStudis", programate să se desfăşoare între 11 şi 17 mai.

Mîine, în prima zi a festivalului, concursul de interpretare va fi urmat de recitaluri ale soliştilor Ştefan Diaconiţa, Ionel Coca şi Marius Dochiţa. În cea de-a doua zi, după Gala laureaţilor, vor susţine recitaluri Matilda Pascal-Cojocăriţa şi Claudia Martinică, acompaniamentul fiind asigurat, în ambele seri, de orchestra "Doinei Carpaţilor".

Înfiinţat în 1963, în cadrul CCS, Ansamblul "Doina Carpaţilor" este format din studenţi, avîndu-i drept coordonatori pe dirijorul Marinică Botea şi coregraful Petre Şuşu. Din 2006, Festivalul "Din bătrîni din oameni buni" descoperă şi încurajează tinerii solişti şi instrumentişti din toate judeţele Moldovei. (Evenimentul - Gina Popa)

Niciun comentariu: